Ústav 2017001

O víkendu 3. – 5. 3 se konala dlouho očekávaná akce Ústav. Sjelo se na ni 25 účastníků, instruktorů z různých brněnských pionýrských oddílů. Cíl akce byl jasný: zážitkovka pro ty, co už programy sami chystají ve svých oddílech, ale nechtějí se ještě vzdát možnosti užít si hru jako účastník. Motivace této akce byl psychiatrický ústav. Nebylo to ale tak jednoduché.

Ústav 2017001

Účastníkům dorazilo v týdnu před akcí video, ve kterém jim bylo neznámým mužem sděleno, že dostali tajný úkol – zničit bomby nastražené ve městě. Aby se jim to povedlo, museli po skupinách postupovat po QR kódech a plnit podivné úkoly k jejich zničení. Tam se také dozvěděli cíl jejich výpravy – táborová základna v Buchlovicích.
Po večerním příjezdu se všichni museli podrobit výslechu, kde byl zjištěn jejich psychický stav, jejich věci byly prohledány a každý byl označen kódem. Stali se oficiálně pacienty ústavu. Vzhledem k tomu, že v ústavu platila přísná večerka ve 22 hodin, pacienti dostali večeři a měli se pomalu chystat ke spánku. Zapomenuté noviny při večeři jim však sdělovaly něco jiného – byli zatčeni za protivládní činnost a vláda se je teď snaží odstranit tím, že je vydává za mentálně choré.
Sobotní den byl naplněný aktivitami. Účastníci se dozvěděli něco o psychických chorobách pomocí osobních příběhů. Seznámili se tak s anorexií, schizofrenií, autismem, sexuální poruchou nebo alkoholismem. Dalším cílem organizátorů byla simulace života v ústavu, což si vyzkoušeli během aktivit „nudná hra“ a také při arteterapii, kde mohli nakreslit své vnitřní pocity. Odpoledne byl čas na hry, nejdříve velmi jednoduché, později typické „orvávačky“ na uvolnění agrese chovanců.
Pacientům se i přes potíže povedlo získat vysílačku a podařilo se jim spojit s lidskoprávní organizací, která jim nabídla svou pomoc. Aby jim však pomohli, museli uniknout z budovy a vyslat světelný signál v podobě lampionu štěstí. Tato část programu probíhala ve formě exit game. Nakonec se vše podařilo a účastníkům byl sdělen plán: musejí se chovat jako co největší blázni a organizace je pak převeze do speciálního ústavu pro těžší případy. Ve skutečnosti se ale bude jednat o záchranu.
Neděle se tedy nesla ve znamení zhoršení psychického stavu našich pacientů, někteří měli pocit, že jsou strom, jiní, že jsou vláček, někteří odmítali mluvit. Jejich stav byl nakonec vyhodnocen jako mimořádně vážný a vydali se na cestu za svobodou. Během této cesty měli všichni zavázané oči a procházeli mnohdy velmi složitým terénem. Nakonec se dostali do bezpečí a byli zachráněni. Reakce účastníků i organizátorů na akci byly kladné a všichni si z akce odvezli také památku – vlastnoručně vyrobené tričko. Za náš organizátorský tým všem zúčastněným děkujeme, bylo to s Váma super a rozhodně máme v plánu v činnosti pokračovat.
Více fotografií ve Fotogalerii

Publikováno: úterý 7. března 2017 19:48 Vložil: Míša (6. PTO Nibowaka)

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz