Není zvěř jako zvěř!

KRNAP a jeho pracovníci se snaží bojovat s odpadky v národním parku a přišli s netradiční kampaní „Není zvěř jako zvěř!“, přidáte se? Především můžete na místě samém – při návštěvě KRNAPu, ale s příšerami, které do přírody nepatří, se můžete setkat vlastně kdekoli. Zkuste proto naplnit Ideál Pionýra PŘÍRODA v praxi.

Není zvěř jako zvěř!

Informace o průběhu kampaně přímo v Krkonoších získáte například na webu KRNAP, tak si na to vzpomeňte, vyrazíte-li v nejbližších týdnech do Krkonoš.

Těžiště akce, včetně přímé pomoci, je přirozeně v Krkonoších, kam jen pro představu vloni zavítalo 3,8 milionu návštěvníků! A mnozí, bohužel, po sobě zanechali i velké množství odpadků – nepřátel přírody. I proto se organizují sběračsko-uklízení akce, při nichž se následky neurvalého chování „návštěvníků“ přírody napravují. Letos na jaře dobrovolníci a pracovníci Správy KRNAP sesbírali bezmála tři tuny odpadu objeveného u turistických cest po zimní sezóně.

Ale neformálně se můžete zapojit i vzdáleně. Zkuste se s dětmi zamyslet – na schůzkách či v létě na táborech a objevovat v přírodě další druhy jejích ničitelů. Pro úspěch postačí další škůdce lesů či luk, zkrátka krajiny, „najít“. Pak jim přidělit nějaké zajímavé, či ještě pozoruhodnější, pojmenování, pochopitelně v češtině ale i odborné v latině. Ideálně doplněné popisem výskytu.

V přírodě jich je totiž mnoho. Až příliš. Zatím bylo z čeledi odpadkoušovitých popsáno pět často se vyskytujících druhů. Další na svůj objev a popis ještě čekají. Nejlépe, podaří-li se to, je setkání s odpadkouši zachytit i objektivem fotoaparátu. A klidně dokumentaci jejich nálezů ideálně i s popisem pošlete do redakce Mozaiky.

 

Jde o vtipnou, tvůrčí a přitom potřebnou výchovu k odpovědnému chování v přírodě a nezanechávání odpadků.

Zkusíte to také? Pošlete ukázky.

Vtipní objevitelé se mohou těšit na zajímavé ceny.

Publikováno: pondělí 24. června 2019 11:30 Vložil: Martin Bělohlávek

Přiložené fotografie

Znáte? Sáčkovec šustilka. A tohle? Obalík sušenkovitý. A tenhle? Vlhčenec ubrouskový.

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz